Kitap Melezleri ile Blog Turu #4 Kutsal İnek / David Duchovny Kitap Yorumum + Yazar Hakkında Birkaç Şey

KUTSAL İNEK
Özgün Adı: Holy Cow
Yazar: David Duchovny
Yayınevi: April Yayıncılık
Goodreads Puanı: 3.34
Sayfa Sayısı: 158
Arka Kapak Yazısı: 
"Hindistan'dan Türkiye'ye, İsrail'den Filistin'e kıtalararası bir macera!
X-Files ve Californication'ın yıldızı David Duchovny'den katıla katıla okunacak lezzetli bir hiciv, iyimser bir sistem eleştirisi, bir doğal hayat manifestosu.
Siz, ben, biz, yabandaki hayvanlar, dizinizin dibinde hayvanlar, tabağınızdaki hayvanlar, yanınızda duran kişi... Hepimiz biriz. Hepimiz kutsalız.
Bütün inek anneleri gibi aniden ortadan kaybolan annesinin özlemiyle yanıp tutuşurken, insan ırkının himayesindeki ineklerin başına gelenleri öğrenen Elsie, bir gece çiftlikten kaçar. Hindistan Operasyonu dediği kaçış projesinin hedefi makus talihine dur demek, feleğin tekerine çomak sokmaktır. Bu özgürlükçü macerada Elsie'ye onunla aynı emelleri taşıyan bir domuz ve hindi yoldaşlık eder.
Güçlerini birleştiren hayvanlar ezber bozarak insanlığa nanik yapıyor!"
***
Herkese yeniden merhaba! Bugün Kitap Melezleri ile okuduğumuz dördüncü kitap olan Kutsal İnek yorumumu yazmak için bilgisayar başındayım. 
Önce konudan bahsetmek istiyorum. Ana karakter, ineğimiz Elsie (Elsie Q) bir gün televizyonda -ki kendisi Kutu Tanrı diyor- ineklerin katledilmesiyle ilgili bir yayın görüyor ve bu onu dehşete düşürüyor denebilir. İneklerin bu muameleyi görmesi, onu fazlasıyla üzüyor ve insanlara karşı bir cephe almaya, onlardan nefret etmeye başlıyor. Daha sonra Kutu Tanrı'da bu sefer Hindistan'da ineklerin kutsal sayıldığını görüyor ve bir anda hayatındaki en büyük amaç Hindistan'a gitmek oluyor. Elsie, Hindistan planlarını hazırlamaya başlarken bir domuz -Şalom- tıpkı onun gibi İsrail'e gitmek istiyor çünkü insanların İsrail'de onu öldürüp, yemeyeceğini biliyor. Elsie'nin bir diğer yoldaşı ise hindi olan Tom, o da Türkiye'ye gelmek istiyor. Çünkü Türklerin hindi eti yemediğini biliyor ve Tom da diğerleri gibi yaşamanın peşinde! Ve 158 sayfa boyunca kahramanlarımız Elsie, Şalom ve Tom'un istedikleri ülkelere gitme maceralarını ve neler yaşadıklarını okuyoruz.
Kutsal İnek'e biraz fazla ön yargıyla yaklaştığımı söylemem gerek. Konusu bana fazla değişik gelmişti ve nedense beğenmeyeceğimi düşünmüştüm. Çok fazla yanılmışım. Çünkü Kutsal İnek fazlasıyla güzel bir kitaptı.
Bir kere konu oldukça özgün. Yine aynı şekilde, hayvanların anlatımından yazılan Orwell'in Hayvan Çiftliği var ben onu okumadım ama Hayvan Çiftliği bana daha ciddi ve daha az eğlenceli gibi geliyor. Kutsal İnek bana göre, hayvan ağzından anlatılan en eğlenceli kitaplardan biridir. Çünkü bazen öyle kısımlar oluyor ki kitabı bırakıp rahatça gülüp sonra kitaba dönüyorsunuz. Özellikle Tom'un -hindi olan- Türkiye'den bahsedişi ve övme şekli fazlasıyla komikti.
İkinci olarak kitabın güzel bir mesajı vardı. Özellikle son bölümde fazlasıyla iyi bir mesaj verdiğini düşünüyorum. Kitabın sonuyla ilgili farklı tahminlerim vardı ama iyi ki öyle olmamış çünkü yazar Duchovny gerçekten Kutsal İnek'e yakışan bir son yazmış. 
Bir diğer söylemek istediğim şey konuyla ilgili değil. Kitabın kapağı mükemmel! Kitaplığımdaki en harika kitap kapaklarından birisi. Hem fazlasıyla yumuşak ve sürekli dokunmak isteyeceğiniz türden bir kapak hem de içerikle oldukça uyumlu. Ayrıca kitabın içinde konuyla alakalı oldukça güzel illüstrasyonlar var, hepsi birbirinden güzeldi.
Gelelim, yazar David Duchovny'e. 
"David Duchovyn, Altın Küre Ödülü sahibi, Amerikalı dizi ve film oyuncusu. New York, 1960 doğumlu sanatçı Princeton Üniversitesini bitirmiş ve Yale Üniversitesinde İngiliz Dili bölümü yüksek lisans ve doktora yapmıştır. Twin Peaks dizisindeki rolü ile tanınmaya başlanmıştır. 1993 yılında ise FOX televizyonunun ses getiren dizisi The X-Files'da oynamaya başlamıştır." * (Wikipedia) 


Umarım yazıyı bitirdiğinizde kitabı alma düşüncesine sahipsinizdir. Çünkü bana göre insanların okuması gereken bir kitap. Kitapçılarda falan görürseniz, göz atmayı unutmayın. Ayrıca aşağı kısımda da favori alıntımı bırakıyorum.
April Yayıncılık'a dördüncü turumuzda bize sponsor oldukları için ve böyle güzel bir kitabı dilimize çevirdikleri için gerçekten teşekkürler.
Bir sonraki turumuzda görüşmek üzere!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dikenler ve Güller Sarayı & Sis ve Öfke Sarayı / Sarah J. Maas Kitap Yorumum

Gümüş Alevler Sarayı | Sarah J. Maas Kitap Yorumum

1984 / George Orwell Kitap Yorumum + Çokça Alıntı